مراسم اختتامیه پانزدهمین دوره مسابقات علمیکاربردی هنرستانهای کاردانش سراسر کشور با معرفی برگزیدگان مرحله کشوری در «سالن امام علی (ع)» شهرستان ارومیه برگزار شد.
در این مراسم که با حضور جمعی از مسئولان کشوری و لشکری، تعدادی از معاونان و مدیران کل وزارت آموزشوپرورش، استاندار و مدیر کل آموزشوپرورش استان آذربایجان غربی، و جمعی از مقامات این استان برگزار شد، با اهدای لوح تقدیر و جوایز، از 117 برگزیده مرحله کشوری این مسابقات تجلیل بهعمل آمد.
فریدون سید مصطفوی، مدیر کل آموزشوپرورش استان آذربایجان غربی در آغاز این مراسم، ضمن عرض خیر مقدم به میهمانان حاضر در مراسم، گفت: «خیلی خوشحال و خوشوقتم که در خدمت شما میهمانان عزیز و گرامی هستم که افتخار دادید در این مجلس حضور داشته باشید. همکاران بنده در استان آذربایجان غربی، همه سعی خود را کردند که میزبان خوبی برای شما باشند و با کوشش زیاد، 37 کارگاه در هفت هنرستان ارومیه را برای برگزاری این دوره از مسابقات آماده کردند تا مسابقات در اوج آرامش برگزار شوند.»
وی افزود: «روز گذشته در بازدیدی که از این هنرستانها (محل برگزاری آزمونها) داشتیم، تبسمی که در چهرههای شما عزیزان هنرجو دیدیم، خستگی از تن ما زدود.»
مدیر کل آموزشوپرورش استان آذربایجان غربی در ادامه گفت: «امروز یکی از روزهایی است که آموزشوپرورش کشور به فصل جدیدی از حیات خود، یعنی فصل برداشت رسیده است. امروز ما معلمان، مربیان، نیروهای ستادی، رؤسای مدارس، همه و همه آمدهایم تا حاصل کار خودمان را ببینیم. شما هنرجویان با استعداد، کارآفرینان فردا، کارنامه کاری ما هستید. امروز آموزشوپرورش به واسطه توانمندی شما، خودش را به جامعه نشان میدهد و نقش خود را در آینده جامعه به نمایش میگذارد. از شما دانشآموزان انتظار داریم که هر آنچه آموختهاید، در زندگی خود به کار بندید و گره از اقتصاد و علم کشور بگشایید تا ما به تلاش خودمان امیدوار باشیم.»
سید مصطفوی در پایان گفت: «امروز ما سعی کردهایم بهصورت عملی به ندای رهبر عزیزمان که امسال را سال اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال نامگذاری فرمودهاند، پاسخ بدهیم. امیدوارم که در این مسابقات که در باغشهر زیبای ارومیه برگزار شد، به شما خوش گذشته باشد. از زحمات همه همکارانم در استان که سعی کردند به نحو احسن در خدمت شما دانشآموزان عزیز باشند، تشکر ویژه دارم.»
گزارش مدیر کل دفتر آموزشهای کاردانش از این دوره مسابقات
سید مصطفی آذرکیش، مدیرکل «دفتر آموزشهای کاردانش» وزارت آموزشوپرورش، سخنران بعدی این مراسم بود که گزارشی از روند برگزاری پانزدهمین دوره مسابقات علمیکاربردی هنرستانهای کاردانش کشور ارائه کرد و گفت: «دفتر آموزشهای کاردانش وزارت آموزشوپرورش، در راستای کیفیتبخشی به آموزشهای مهارتی و ارتقای سطح علمی و کارگاهی هنرجویان شاخه کاردانش، همچنین شناسایی نخبگان مهارتی از طریق ایجاد رقابت علمی و عملی سازنده و ترویج فرهنگ کار و کارآفرینی، معرفی توانمندیهای هنرجویان و قابلیتهای هنرستانهای کاردانش کشور، هر ساله مسابقات علمیکاربردی را در سطح هنرستانهای کاردانش کشور برگزار میکند. این مسابقات در سه سطح منطقهای، استانی و کشوری برگزار میشوند.
پانزدهمین دوره این مسابقات با 37 عنوان آزمون مهارتی در چهار زمینه صنعت، هنر، کشاورزی و خدمات در سال تحصیلی 96 ـ 1395 در 100 رشته مهارتی برگزار شد.»
وی افزود: «مرحله منطقهای این مسابقات با حضور 120 هزار هنرجوی سال سوم در سراسر کشور در دو بخش تئوری و عملی استاندارد مهارت برگزار شد که از میان آنها، 16 هزار و 178 هنرجو به مرحله استانی راه پیدا کردند. این هنرجویان در رقابت تئوری و عملی استانی که در زمستان سال 1395 بهصورت هماهنگ و با سؤالات یکسان برگزار شد، شرکت کردند که 2937 نفز از آنها برای شرکت در آزمون تئوری مرحله کشوری انتخاب شدند.
برگزیدگان مرحله استانی این مسابقات در تاریخ 25 فروردینماه امسال (1396) در آزمون تئوری استاندارد مهارت کشوری شرکت کردند که 261 هنرجو (140 پسر و 121 دختر) به مرحله عملی کشوری راه یافتند. مرحله عملی این دوره از مسابقات، به میزبانی استان آذربایجان غربی، از تاریخ 19 تا 21 تیرماه 1396 در ارومیه برگزار شد و 117 نفر از آنها موفق شدند، رتبههای اول تا سوم کشوری پانزدهمین دوره مسابقات علمی کاربردی هنرستانهای کاردانش را به خود اختصاص دهند که امروز از آنها تجلیل به عمل میآید.»
مهندس آذرکیش در ادامه، با اشاره به نامگذاری امسال بهعنوان سال تولید و اشتغال از سوی مقام معظم رهبری، گفت: «داشتن مهارت ضامن اشتغال پایدار در کشور است و آنچه که ما در شاخه کاردانش برنامهریزی میکنیم، متناسبسازی آموزشهایمان با نیاز بازار کار است. حضور همه مسئولان از دستگاههای مختلف کشور در اینجا گواه بر این موضوع است.»
وی افزود: «بخشی از عناوین این مسابقات را عیناً متناسب با استانداردهای مسابقات جهانی مهارت تنظیم کردهایم که بتوانیم در رقابتهای جهانی هم یک اتفاق خوب داشته باشیم و هنرجویان ما بتوانند در آنجا هم حضور پیدا کنند.»
ایشان در پایان گفت:«از نظر ما همه هنرجویانی که به مرحله عملی کشوری راه پیدا کردهاند، جزو بهترینها و رتبه اول کشور هستند و به فرمایش مقام معظم رهبری، جزو نخبگان مهارتی محسوب میشوند.»
دکتر فیض: درس خواندن کافی نیست.
دکتر مهدی فیض معاون پرورشی وزارت آموزشوپرورش سخنران دیگر این مراسم بود.
او گفت: «این مسابقات بهانهای است برای اینکه دامنه فعالیتهای خودمان را در دوره تحصیل توسعه بدهیم.»
وی سپس خطاب به هنرجویان گفت: «مطمئن باشید که اگر بهعنوان یک دانشآموز فقط درس بخوانید و فقط معدل بالا را ملاک قرار دهید، بعید است در زندگی آینده به عنصری مفید و کارامد برای جامعه تبدیل شوید.
این ادعا یک تجربه چند ساله را پشت سر دارد. اینکه برخی فکر میکنند، هر چه معدل بالاتری کسب کنند، میتوانند انسان موفقتری شوند، الزاماً درست نیست. حتی الان برخی از دانشگاههای مطرح دنیا، در پذیرش دانشجو، صرفاً معدلهای بالا را جذب نمیکنند. آنها معتقدند کسی که معدل بالایی گرفته، معلوم است که هیچ کار دیگری نکرده و فقط درسخوانده است و کسی که فقط درس خوانده را جذب نمیکنند. چون آنها میخواهند کسی را جذب و تربیت کنند که برای جامعهشان کارآفرین، جریانساز و تحولآفرین باشد. لذا شما هنرجویان که علاوه بر درس خواندن، مأموریت دیگری را هم دنبال میکنید و مهارت میآموزید، مطمئن باشید که مسیر درستی را انتخاب کردهاید.»
مهدی فیض در پایان گفت: «برنامهای که امروز معاونت آموزش متوسطه در پیش گرفته است، ما هم در معاونت پرورشی از طریق دیگری دنبال خواهیم کرد. ما در حوزه فعالیتهای فرهنگی، هنری و قرآنی، برنامهریزی و طراحی کردهایم که دانشآموزان علاوه بر خواندن درس رسمی، حتماً در یک فعالیت فوق برنامه هم شرکت کنند.»
مهندس زرافشان: هنرجویان نقش مهمی در اشتغال و تولید کشور دارند.
مهندس علی زرافشان، معاون آموزش متوسطه وزارت آموزشوپرورش نیز در این مراسم طی سخنانی، ضمن تشریح اهداف برگزاری این مسابقات، گفت: «شناسایی استعدادهای برتر شاخه کاردانش و شاخه مهارتی، و معرفی آنها به جامعه، از اهداف مهم برگزاری این مسابقات است.»
وی افزود: «جامعه ما علاوه بر اینکه به ذهنهای توانمند نیاز دارد، به افراد دیگری هم نیاز دارد که میتوانند آنچه را در ذهن دارند، بهعمل، کاربرد و مهارت تبدیل کنند و علت آن هم این است که توسعه کشور به چنین عزیزانی نیاز دارد. اگر امروز از اقتصاد مقاومتی، اشتغال و تولید صحبت میشود، باید توجه داشته باشیم که این امر بدون منابع انسانی لازم محقق نمیشود و شما هنرجویان عزیز نقش بزرگی در این مسیر دارید.»
مهندس زرافشان سپس به بازدیدی که از محل برگزاری این دوره از مسابقات داشت، اشاره کرد و گفت:«در بازدیدی که از چند هنرستان و محل برگزاری مسابقات عملی این دوره داشتم، از آثار و کارهایی که عزیزان هنرجو در مسابقات امسال ارائه کرده بودند هم دیدن کردم و باید بگویم کارهایشان کاملاً حرفهای و در حد استانداردهای مورد قبول بازار است.»
وی خطاب به هنرجویان گفت: «اینکه مسئولان کشور محبت کردهاند و از سراسر کشور تشریف آوردهاند که در این مراسم شرکت کنند، به این دلیل است که از توانمندیها و ظرفیتهای شما بهره ببرند. این امر نشاندهنده آن است که شما عزیزان بهخوبی توانستهاید، ظرفیتها و توانمندیهای خودتان را به جامعه نشان دهید و عزیزان ما هم پذیرفتهاند که از این ظرفیتها میشود برای توسعه علمی و مهارتی کشور بهره برد.»
معاون آموزش متوسطه وزارت آموزشوپرورش در ادامه به مصوبات دولت در جهت حمایت از اشتغال، مهارتآموزی، کارآموزی و کارورزی و ایجاد فرصتهای شغلی اشاره کرد و گفت:«آخرین دستورالعملی که از سوی دولت ابلاغ شده، زمینهسازی برای ایجاد 970 هزار شغل در سال 1396 است که امیدواریم شما هنرجویان عزیز که دارای مهارتهای کافی هستید، در این زمینه نقشآفرینی کنید و به دولت تدبیر و امید برای دستیابی به اهداف اقتصادی کشور کمک کنید تا با شتاب بیشتری قدم بردارد.»
استاندار آذربایجان غربی: وزارت علوم باید در آموزشهای خود تجدیدنظر کند.
مهندس قربانعلی سعادت، استاندار آذربایجان غربی، یکیدیگر از سخنرانان این مراسم بود که بر ضرورت توسعه آموزشهای کاربردی، مهارتی و فنیوحرفهای در کشور تأکید کرد. وی گفت: «یکی از نیازهای جدی امروز جامعه ما، توسعه آموزشهای کاربردی، مهارتی، و فنیوحرفهای است.»
وی افزود: «جوانانی که در حوزههای مهارتی و کاربردی آموزشی دیدهاند و تجربه پیدا کردهاند، برای اشتغال خود هیچ مشکلی ندارند. چون کشور به آنها نیاز دارد. اما متأسفانه کسانی که فارغالتحصیل دانشگاه هستند، نوعاً برای ورود به بازار کار دچار مشکل هستند. بنابراین نظام آموزش عالی ما به قطع و یقین باید در خصوص این همه فارغالتحصیلانی که تحویل جامعه میدهد، به تجدیدنظر اساسی دست بزند. زیرا امروز اکثر بیکاران ما را فارغالتحصیلان دانشگاهها تشکیل میدهند.»
استاندار آذربایجان غربی در ادامه، ضمن حمایت از حرکت جدید وزارت آموزشوپرورش در توسعه آموزشهای مهارتی، فنیوحرفهای گفت: «اینکه امروز وزارت آموزشوپرورش چنین برنامههایی را اجرا میکند و دانشآموزان را به سمت آموزشهای کاردانش و فنیوحرفهای هدایت میکند، در واقع پاسخگویی به یکی از نیازهای اساسی کشور است که ما باید به آن بپردازیم و توجه جدی به آن داشته باشیم.»
وی افزود: «ما برای احیای دریاچه ارومیه، به آموزشهای علمیکاربردی برای جوانانمان نیاز داریم. چون ما ظرفیت توسعه بخش کشاورزی را نداریم، اما ظرفیت ارتقای بخش کشاورزی، یعنی خروج از کشت سنتی را داریم که برای اینکار نیازمند توسعه آموزشهای علمیکاربردی هستیم.»
مهندس سعادت سپس به رشتههایی که در این دوره از مسابقات علمیکاربردی هنرستانهای کاردانش حضور داشتند، اشاره کرد و گفت: «وقتی من در اینجا اسامی رشتههای این دوره از مسابقات را شنیدم که هنرجویان عزیز در آنها مهارت و رتبه کسب کرده بودند، به وجد آمدم و ذوقزده شدم. چون هر یک از این رشتهها و مهارتها یک شغل جایگزین برای خروج از کشاورزی سنتی است که آب زیادی مصرف میکند.
همچنین رشتههایی مانند صنایعدستی و ... که امروز بازار کار نیازمند آنهاست.
وی در پایان، ضمن عرض تبریک به مسئولان آموزشوپرورش برای حرکت جدیدشان در جهت توسعه آموزشهای علمیکاربردی و مهارتی گفت: «من این روند و موفقیت را به همه عزیزان در وزارت آموزشوپرورش، بهویژه همه هنرجویان عزیز و آنهایی که امروز در این مسابقات رتبه کسب کردهاند، تبریک عرض میکنم و امیدوارم که این مسابقات، مقدمه رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال در کشور باشد.»
مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید: بخش خصوصی را هم در این مسابقات دخالت دهید
دکتر اصغر نوراللهزاده، مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید، در این مراسم از برگزارکنندگان مسابقات تشکر کرد و گفت «من از همه عزیزانی که برای برگزاری این مسابقات تلاش کردهاند، تشکر میکنم. زیرا این کار موجب شناسایی استعدادهای مهارتی و نخبههای مهارتی در سطح ملی میشود و در راستای توسعه کسب و کار و توسعه اقتصادی کشور است.»
وی افزود: «یکی از محورهای اصلی تولید در کشور، نیروی انسانی است و حتماً مهارت نقش بسیار مؤثری در این زمینه ایفا میکند. امیدواریم که برگزاری اینگونه مسابقات و مراسم که موجب رشد توانمندی و مهارت نیروهای جوان کشور میشود، بتواند در آینده نقش بیشتری در نظام آموزشی کشور داشته باشد.»
مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید سپس به «کارآفرینی ذهنی» اشاره کرد و گفت: «ما ادبیاتی تحت عنوان کارآفرینی ذهنی داریم که یکی از مؤلفههای اصلی آن، مهارت افزایی است. یعنی جوان باید ذهنش آماده شود که بتواند وارد بازار کار شود. آموزشوپرورش با رویکردهای جدیدی که دارد، در این زمینه تلاشهای خوبی را آغاز کرده است و امیدواریم که در آینده بتوانیم زمینه کارآفرینی ذهنی را که ذهن افراد و ذهن بچهها را برای ورود به بازار کسبوکار آماده میکند، فراهم کنیم.»
دکتر نوراللهزاده در ادامه به مسئولان آموزشوپرورش پیشنهاد کرد که بخش خصوصی را هم در این مسابقات مشارکت دهند. اوگفت:«ما حتی میتوانیم این مسابقات را بهصورت تخصصی برگزار کنیم و در حوزههایی که در کشور مزیت رقابتی داریم، در آن حوزهها هر ماه یک فستیوال برگزار کنیم تا بتوانیم نخبگان مهارتی را در سطح آموزشوپرورش کشور شناسایی کنیم. ما میتوانیم بخشهای خصوصی و ذینفعان را به این مسابقات دعوت کنیم و حتی از آنها بخواهیم که نخبگان مهارتی نظام آموزشی ما را خودشان انتخاب کنند و بعد روی آنها سرمایهگذاری کنند؛ چه بهصورت بورسیه مهارتی و چه بهصورت کسبوکار.»
وی در پایان، ضمن اعلام این خبر که صندوق کارآفرینی امید به کسانی که در این مسابقات رتبهکسب کردهاند، 10 میلیون تومان وام قرضالحسنه میپردازد، گفت: «امیدواریم که این مبلغ برای کسانی که میخواهند کسبوکاری راهاندازی کنند، سرمایه اولیه باشد. ما در آینده هم، از کسبوکار که این عزیزان راهاندازی میکنند، حمایت میکنیم و همینجا از آنها میخواهیم که ارتباط خود را با صندوق کارآفرینی امید حفظ کنند.»
رئیس مؤسسه آموزش عالی جهاد کشاورزی: فردا نه، همین امروز شروع کنید
دکتر بصام، معاون مرکز تحقیقات کشاورزی و رئیس مؤسسه آموزش عالی جهاد کشاورزی، سخنران دیگر این مراسم بود که ضمن تقدیر از برگزیدگان این مسابقات گفت: «تقدیر از برگزیدگان این مسابقات، تقدیر از همه هنرجویان کاردانش و کسانی است که در این راه قدم گذاشتهاند. البته نه اینکه کسانی که رتبه کسب نکردهاند، فاقد صلاحیت هستند، بلکه این مراسم فرهنگ قدردانی از همه آنهاست.»
وی در ادامه، ضمن تشریح فرصتهایی که در کشور برای هنرجویان هنرستانها فراهم شده است، خطاب به هنرجویان گفت: «در هنرستانهای آموزشوپرورش، طرحهای آموزشی همراه با تولیدند. صندوق کارآفرینی امید 10 میلیوم تومان وام قرضالحسنه به برگزیدگان این مسابقات میدهد. وزارت جهاد کشاورزی ضمن اهدای جوایز به هنرجویان، آنها را در دوره کاردانی بورسیه میکند. طرحهای کار حین تحصیل هستند و از ایدههایتان حمایت میشود».
دکتر بصام افزود: «این درها برای هنرجویان عزیز باز شدهاند که امیدواریم شما هنرجویان هنرستانها از این فرصتها بهخوبی استفاده کنید. فردا دیر است، از همین امروز شروع کنید و قدر این فرصتها را بدانید.»
رئیس مؤسسه آموزش عالی جهاد در پایان به جایزههای این مؤسسه برای برگزیدگان این دوره از مسابقات علمیکاربردی هنرستانهای کاردانش اشاره کرد وگفت: «جایزه مؤسسه آموزش عالی جهاد برای رتبه اول رشتههای کشاورزی این مسابقات، بورس صد در صد هزینههای تحصیلی در دوره کاردانی علمی کاربردی و 400 هزار تومان وجه نقد، برای رتبه دوم بورس 75 درصد هزینههای تحصیلی در دوره کاردانی علمیکاربردی و 300 هزار تومان وجه نقد، و برای رتبه سوم بورس 50 درصد هزینه تحصیلی کاردانی علمی کاربردی و 200هزار تومان وجه نقد است.»
معرفی و اهدای جایزههای برگزیدگان پانزدهمین دوره مسابقات علمیکاربردی هنرستانهای کاردانش
دوره مسابقات علمیکاربردی هنرستانهای کاردانش در ادامه این مراسم، پس از اعلام اسامی برگزیدگان پانزدهمین دوره مسابقات علمیکاربردی هنرستانهای کاردانش کشور، جایزههای آنها اعطا شد. اسامی برگزیدگان این دوره از مسابقات به شرح زیر است: