امروزه، المپیاد یک فرایند تراز اول علمی است که برگزاری آن در کشور ما باعث تقویت هرچه بیشتر حس خودباوری در میان دانشآموزان، معلمان و استادان شده و میشود. بهطور کلی المپیادها بستری برای پدیداری استعدادهایی که توانایی رقابت دارند، فراهم میکنند و این یکی از اصول پذیرفتهشده جهانی است. در کشور ما هم بر اثر برگزاری المپیادها، بسیاری از استعدادها شکوفا شدهاند و امروزه، تعدادی از برگزیدگان المپیادهای سابق در رشتههای مختلف، از جمله زیستشناسی، از رهبران پیشرو علمی در تخصص خودشان هستند.
با توجه به اینکه همهساله طراحی سؤالات به عهده کمیته علمی کشور میزبان است؛ نخست، کمیته علمی بیستونهمین دوره المپیاد جهانی زیستشناسی در تهران طراحی سؤالات را انجام داد و سپس یک زیرگروه از داورانِ بینالمللی یک هفته قبل از برگزاری المپیاد، یکایک سؤالات را بررسی کرد تا در صورتِ وجود ایراد یا ایرادهای جدی، نسبت به برطرف شدن آنها اقدام کند. این زیرگروه شامل 8 متخصص از کشورهای مختلف، از جمله آلمان، بلاروس، تایلند، مجارستان، هندوستان، جمهوری چک و روسیه بود.
هنگام و پس از برگزاری این المپیاد تعداد بسیاری از کشورهای شرکتکننده، ضمن ارسال پیامهای متعدد از برگزاری و نظم فوقالعاده و کیفیت علمی سؤالات، از کمیته علمی سپاسگزاری و اظهار کردند که برخلاف تبلیغات رایج در دنیا علیه کشورمان، امکانات علمی و اجرایی و همچنین قدرت علمی متخصصان کشور ما بسیار قابل و ممتاز است. این امر نشان از دستیابی به یکی از اصلیترین اهداف برگزاری این المپیاد که همانا نمایش توان و همکاری علمی ایران به جهانیان بود، دارد.
درسی که برگزاری المپیاد جهانی زیستشناسی در ایران به ما آموخت این بود که در درجه نخست برخلاف عقیده رایج، امکان انجام کار گروهی در ایران به راحتی وجود دارد. به علاوه، امکان کارهای گروهی با دقت و قدرت کامل وجود دارد.
راز برگزاری موفقیتآمیز و مطلوب این المپیاد در کشور ما تأکید بر رعایت نظم و ایمان به اعتبار علمی ایران بود که همه افراد شرکتکننده خود را ملزم به رعایت آن میدانستند. در این المپیاد بالغ بر 300 نفر از اعضای هیئت علمی و دانشجویان کشورمان در قالب کمیته علمی، همکار آزمایشگاهی، راهنمای تیمها، یا عوامل اجرایی حضور داشتند. بیگمان، بدون همکاری یکایک آنها این موفقیت حاصل نمیشد. سرانجام، اجرای موفقیتآمیز این همایش جهانی در ایران درس خودباوری و تأکید بر این نکته بود که کارهای علمی بسیار بزرگتر و بیشتری هم میتوان در ایران انجام داد.
فیض روحالقدس ار باز مدد فرماید
دیگران هم بکنند آنچه مسیحا میکرد